Wat maakt oktober spiritueel gezien zo bijzonder?

12-10-2022

Oktober is een overgangsmaand, de zomer is geëindigd en wij, maar ook de natuur maakt zich klaar voor de winter.

Oktober is de maand waarin de oogstfeesten worden gevierd, maar ook de maand dat de herfst echt inzet. Dus vier wat je hebt geoogst en laat net als de bomen los wat je achter wilt laten. Net als bomen hun bladeren laten vallen, is het voor ons tijd om naar binnen te keren. Te bekijken wat ons niet langer dient en wat onze vooruitgang tegenhoudt. Waar willen we afscheid van nemen? Zodat we straks het nieuwe jaar ook weer verder kunnen met onze groei en ontwikkeling.

Ook is het niet voor niets dat Halloween op 31 oktober wordt gevierd. Halloween is terug te leiden tot het keltisch nieuwjaarsfeest Samhain. Voor de Kelten begon hun winter bij Samhain en dat was hun begin van het nieuwe jaar. Zij geloofden dat in de nacht van 31 oktober de wereld van de spirits en van ons bestaan het dichtsbij elkaar lag, zodat een overgang tussen beide wereleden dan gemakkelijk was. Toen de Ieren naar Amerika emigreerden namen zij hun gebruiken mee, waaronder dat van All Hallow's Eve, dat weer terug te leiden is tot Samhain. Overigens vieren sommige natuurreligies nog steeds Samhain. Andere culturen vieren in dezelfde periode (meestal de eerste dagen van november) de dag van de doden. Het moment om onze dierbaren te herinneren die niet langer bij ons zijn.

Mocht dit je aanspreken, dan hierbij een aantal tips wat jij kunt doen in oktober:

  • Schrijf eens op waar je trots op bent geweest het afgelopen jaar en noteer eens waar je afscheid van wilt nemen. Dat blaadje met de zaken waar je afscheid van wilt nemen dat verbrand je, terwijl je zegt tegen jezelf dat je daar afscheid van neemt.
  • Maak eens een altaar voor je geliefden die niet langer bij je zijn. Je kunt er dingen op leggen die jou herinneren aan hen of een foto neerzetten. Een kaarsje erbij zetten of wat wierook branden, kan ook mooi zijn als ritueel op je altaar.
  • Maak het jezelf gemakkelijk, trotseer die hoge gasprijzen of brand veel kaarsen, zodat je je huis warm en comfortabel maakt voor de winter, zodat jij heerlijk kunt terugtrekken en een mooie basis kunt leggen voor het nieuwe jaar.