HSP Deskundige - Ontdekken waar je kracht zit

De kracht van HSP

Mijn leven veranderde het moment dat ik inzag dat ik mijn hooggevoeligheid ook als kracht kon inzetten. Toen ik werkzaam werd als coach zag ik in dat ik door mijn hooggevoeligheid juist beter mensen kon begeleiden, omdat ik met ze mee kon voelen en soms 'wist' ik iets wat inzicht gaf in waar ze tegen aanliepen. In de jaren dat ik in de zakelijke wereld werkte ervaarde ik mijn hooggevoeligheid als last en wilde ik zo min mogelijk voelen. Toen ik mijn hooggevoeligheid leerde te omarmen, voelde ik dat het juist mijn kracht was en dat het niet langer de bedoeling was dat ik mijn kracht wegstopte. Daarom ben ik een opleiding gaan doen tot hooggevoeligheidsdeskundige bij Hooggevoelig Heel Gewoon. Zodat ik anderen kan begeleiden met hun hooggevoeligheid. Je te helpen om te onderscheiden wat je ervaart, wat dat precies is, maar ook om de juiste woorden te geven aan dat waar jij tegen aanloopt, zodat jij de juiste inzichten krijgt om verder te kunnen. Zodat jij jezelf meer kunt omarmen en meer in je kracht kunt gaan staan. Want er is niets mis met je, jij bent niet anders, jij bent uniek en dát mag jij meer gaan zien. 

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid, HSP, hoogsensitiviteit; het zijn verschillende termen om hetzelfde te benoemen. Het is een eigenschap die bij 1 op de 5 mensen voorkomt en die wetenschappelijk is aangetoond. Er zijn een aantal uitdagingen die veel voorkomen voor mensen die hooggevoelig zijn. Zo ben je gevoeliger voor prikkels en kun jij je eenzaam voelen. Vaak wegen die negatieve aspecten zwaarder dan de positieve aspecten en dat is zonde, omdat je er ook echt onderscheid mee kunt maken. Zo ben je empatisch, creatief en heb je oog voor detail.

Het zijn eigenschappen die je kunt gaan inzetten en waar je veel meer gebruik van kunt maken. Maar vaak begint het bij jezelf meer te omarmen en naar je gevoel te luisteren, jezelf niet langer weg te cijferen en te leren luisteren naar je intuïtie. 

Ik vertel over mijn manier van werken in de herfsteditie van HSP magazine 2023