Overprikkelt zijn - wat kun je er aan doen?

16-03-2021

Iedereen kent het gevoel wel; je hoofd zit te vol en alles wat er dan nog bij komt voelt als te veel. In het hectische leven dat wij soms hebben, gebeuren er veel dingen tegelijk en hebben we veel prikkels. Daarnaast leggen we onszelf ook veel druk op; we denken dat we sociaal moeten zijn en veel vrienden moeten hebben, we zitten constant met onze mobiel in de hand en zijn op zoek naar afleiding om ons weg te houden van datgene waar we eigenlijk mee aan de slag zouden moeten.

Wat veel beter voor ons zou zijn is een rustig plekje opzoeken, binnen of in de natuur en daar naar binnen keren. Terug naar onze basis, wat wil ik echt? Wat vind ik belangrijk en hoe kom ik daar? Het gekke is dat we dat niet leren op school. Wij leren kennis op te slaan in ons hoofd en alleen maar op onze hersenen te vertrouwen. Soms voelen wij ons net alleen een hoofd op een stokje omdat we zo ver van ons lichaam af zijn gedwaald. We leren niet meer om te voelen en om op ons lijf te vertrouwen. Ons lichaam wat zo veel weet, dat vinden we ingewikkeld, dat kan toch eigenlijk niet? Maar het kan dus wel! En het begint bij onszelf, wij kunnen ten allen tijde het rustige plekje in onszelf opzoeken, daar waar het helemaal stil is. Waar de interne criticus niet bestaat, maar daar waar het rustig en prettig is.

Maar hoe kom jij daar? Nou het begint al met iedere dag even naar binnen te keren. Echt even bij jezelf te voelen, hoe hangt de vlag erbij vandaag en daar ook volledig eerlijk in te zijn. Hangt vandaag de vlag halfstok, geen probleem, hoe komt dat? Een stap verder is dan om te gaan mediteren. Mediteren in de ochtend kan ons helpen om veel gegronder de dag in te gaan en ook om gaandeweg de dag meer in ons lijf te blijven, zodat we ook minder last hebben van de externe prikkels.

Sommigen van ons vinden het lastig om naar binnen te keren en daar echt te zijn en te voelen. Daar kan ik bij helpen. Ik kan samen met je kijken waarom het niet lukt om te voelen en in je lichaam te zijn en daar te blijven. Het kan zijn dat het onveilig voelt om in jezelf gekeerd te zijn of dat je niet blij bent met jezelf en dat je dat tegenkomt als je naar binnen keert. Het is confronterend, maar wel belangrijk als we meer gegrond in het leven willen staan.