Waarom overgave zo belangrijk is voor je spirituele groei

20-02-2023

Overgave: waarom het zo belangrijk is voor spirituele groei

Wij leven in een wereld waarin alles planbaar is en waarin we ook gewend zijn om veel onder controle te houden. Echter, voor echte spirituele groei is het belangrijk om die controle los te laten en je over te geven aan de stroom van je leven. Te luisteren naar het stemmetje in je hart, te luisteren naar je intuïtie en daar dan ook opvolging aan te geven. In mijn geval ben ik zo in de Achterhoek beland, omdat mijn stemmetje zei dat ik daarnaartoe moest. En zo kan het ook voor jou werken, al zal het soms ook betekenen dat je dus zaken moet doen buiten je comfortzone en wat doe je dan? Als je stemmetje zegt dat je je baan moet opzeggen? Of als je stemmetje zegt dat je minder moet plannen? Wat doe je dan? Als dat je overlevingsmechanisme is geweest de laatste jaren. Mijn advies: ga het doen, want dat stemmetje is er niet voor niets. Vaak is het iets wat je al langere tijd weet. Sterker nog je gaat op plekken komen waarvan je nooit gedacht had te belanden. In mijn geval schrijf ik deze column terwijl ik naar buiten kijk naar de vogeltjes en het groen. Ik geloof echt dat ik naar deze plek toegeleid ben en dat dit precies is waar ik nu hoor te zijn, ook al had ik nooit bedacht zo te wonen. En dat is precies hoe overgave werkt. Hier heb ik een plek van waaruit ik en mijn praktijk kunnen groeien. Wat is er belangrijk voor overgave?

  • Ten eerste dat je je stemmetjes leert te herkennen. Is het je ego wat je hoort of je intuïtie? Dat begint met waar je aandacht zit: zit het in je hoofd, bij je hart of in je lijf?

  • Daarvoor heb je rust nodig. Rust om te gaan zitten en naar binnen te keren, te luisteren en te voelen.

  • Het laatste ingrediënt: vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en ook dat je het goed voelt.

En dan lieve lezer, geef je dan over en kijk maar eens waar je uitkomt. Eén ding is zeker, je gaat ergens uitkomen, wat je zelf nooit had bedacht.