Meer ontspannen én meer genieten

25-07-2023

In een gesprek met een cliënte kwam naar voren dat ze meer mocht gaan ontspannen én meer mocht gaan genieten. Ik moest die even laten bezinken, want 'kan dat eigenlijk wel? Meer ontspannen én meer genieten?' Ik kwam erachter dat het woord ontspanning voor mij een associatie had van niets doen en slapen. Het grappige was dat de cliënte dat ook in de sessie teruggaf 'ik wil niet nóg minder gaan doen.' Al pratende ontdekten we dat rust en ontspanning voor haar zaten in wandelen en creatief bezig zijn.

Dus na de sessie heb ik toch meer eens opgezocht wat nu de definitie van ontspanning is. En de Dikke van Dale gaf het volgende antwoord: ont·span·nen (ontspande, heeft ontspannen) 1. losmaken wat gespannen is 2. door afleiding tot rust laten komen: zich ontspannen.

Er kwam een glimlach op mijn gezicht toen ik punt 2 las. Want wat gebeurt er als je gaat wandelen of creatief bezig bent? Je gaat uit je hoofd en richt je aandacht ergens op en et daardoor ontspan je dus meer. Het klinkt simpel, maar toch viel er een kwartje bij me.

Dus ga eens kijken wat je afleiding geeft om uit je hoofd te komen! Dat gaat jouw eerste stap richting ont-spannen zijn.