Keuzes maken

06-06-2021

Keuzes maken vinden we uitdagend. Want als we een keuze maken, dan sluiten we iets anders uit en wat zal dat betekenen? Iedere dag opnieuw maken we keuzes, of ze nu groot of klein zijn, het blijven keuzes. En wanneer maak je nu de goede keuze? Met name als het om een grote keuze gaat, dan zouden we wel in de toekomst willen kijken en zien wat die voor ons in petto heeft. Ga ik grootste dingen doen met mijn leven, ga ik kinderen krijgen, ga ik juist een carrière maken of gaat het allemaal op mijn pad komen?

Mijn gesprekken met cliënten gaan er vaak over dat ze een verandering in hun leven willen realiseren, maar echt keuzes maken, zelf dingen veranderen en voor jezelf opkomen, dat is vaak een uitdaging en ook één van de redenen dat ze komen. Want uiteindelijk zul je zelf keuzes moeten en zaken gaan veranderen. Want je kunt niet iedere keer hetzelfde blijven doen en toch een andere uitkomst verwachten.

Ik heb de laatste jaren regelmatig op kruispunten gestaan en ik merk dat mijn gevoel een steeds belangrijkere rol gaat spelen in mijn keuzes. Wat voelt goed voor mij? Niet wat voelt goed voor mijn partner of mijn ouders, maar wat voelt goed voor mij? Natuurlijk kom je angst tegen, je eigen onzekerheid en twijfel en is het niet makkelijk. Maar daar leer je juist van! Eén ding heb ik inmiddels wel geleerd, je weet het, je weet het wanneer je jezelf voor de gek houdt en je weet ook wanneer de keuze voor jou klopt.

Ik ben dol op quotes en kijk zelf regelmatig op Pinterest en ik kom daar vaak quotes tegen die mij raken. Deze van Martin Gijzemijter ( ik ken hem niet ) kwam ik onlangs tegen en vond ik treffend 'Wanneer keuzes aan je knagen en angst belemmert je te kiezen, durf jezelf dan af te vragen, wat heb ik écht te verliezen.'