Intuïtief leven

27-06-2022

Eén van de zaken die ik meer ben gaan ontwikkelen sinds het sjamanisme op mijn pad is gekomen, is dat ik veel meer vanuit mijn intuïtie ben gaan leven. Intuïtie? Is dat niet wat zweverig? Nee, eigenlijk is het heel natuurlijk. In plaats van alles maar te beredeneren en goed te praten vanuit je hoofd, ga je veel meer naar binnen en voelen en erop vertrouwen dat je gevoel goed is.

Het is jammer dat wij dit niet standaard leren vanaf de basisschool; namelijk dat jezelf alle antwoorden in je hebt en dat je alleen moet leren om er contact mee te maken. Dan ben je namelijk je eigen kompas en dan gaat jouw leven zich voor jou ontvouwen, op een manier die jij niet voor mogelijk had gehouden. Wij leren om op kennis te vertrouwen en dat je vanuit je ratio hoort te leven. Je leven moet succesvol zijn en het liefst zich in een stijgende lijn ontwikkelen. Daar hoort dan een bepaald huis, een bepaalde auto bij en alles waarvan wij denken dat ons gelukkig zal maken. Totdat je er op een bepaald punt in je leven achter komt, dat al die materiele zaken er helemaal niet toe doen. Ze maken je niet gelukkig, sterker nog je loopt leeg op je baan en die hypotheek is als een molensteen om je nek. Dat zijn de momenten dat je er voor kunt kiezen om het anders te gaan doen. De momenten waarop het echt bij je wringt en dat je gevoel aan de deur klopt en zegt: zo kan het niet langer. Neem dan eens echt de tijd voor jezelf en voel eens wat jouw gevoel jou probeert te vertellen. Wat wordt jij echt gelukkig van? Waarom ben jij hier? Wat kom jij hier brengen?

Ik zal niet zeggen dat het makkelijk of niet eng is, want dat is het zeker wel. Met name het durven te vertrouwen op je gevoel, zal met vallen en opstaan gaan. Totdat je op een punt komt dat je weet: dit is mijn manier van leven en dat brengt mij op plekken waar ik nooit van had durven dromen, dan weet je: ik zit goed.