HSP en keuzes maken

11-09-2023

Als je hooggevoelig bent kan het lastig zijn om keuzes te maken. Zo kun je gaan twijfelen welke keuze de juiste is. Vanuit de theorie is het bekent dat HSP'ers meer dan gemiddeld onzeker zijn, vaker bang zijn om het 'fout' te doen of om afgewezen te worden. Ook is het onderzocht hoe HSP'ers beslissingen nemenen hoe ons keuzeproces verschilt van de rest van de bevolking. De resultaten laten zien dat HSP'ers graag goed nadenken over een situatie voordat ze met een oplossing of beslissing komen.De hersenen van een HSP'er werken anders. De manier waarop hij of zij informatie verwerkt en tot een beslissing komt is totaal verschillend dan bij niet-HSP'ers . De HSP'er neemt meer tijd om keuzes te maken en beslissingen te nemen. Hierdoor kunnen ze zich overweldigd voelen wanneer ze worden gevraagd om een bijzonder moeilijke keuze te maken.

Een extra valkuil in het keuzeproces is dat je als HSP'er erg afgestemd op de ander. Ik omschrijf het als volgt: je voelsprieten zijn heel erg gericht zijn op de buitenwereld in plaats van dat ze gericht zijn op jezelf. Daar zijn vaak allerlei reden voor: het kan zijn dat jij je anders of onveilig hebt gevoeld in je jeugd en dat je daarom juist zo bezig bent met de buitenwereld. Of dat jij echt te veel rekening houdt met anderen en dat je niet genoeg ruimte voor jezelf durft te pakken. Het is heel makkelijk om jezelf dan te vergeten en om even bij jezelf te checken wat jij voelt of wilt.

Als jij jezelf herkent in 1 van deze situaties dan is het belangrijk om te kijken waar je twijfel vandaan komt. Overdenk je de verschillende situaties te veel, denk je te veel aan anderen of vergeet jij jezelf af te vragen wat jíj ervan vindt?

Wees vooral eerlijk naar jezelf als je deze vragen stelt. Misschien is het voor jou wel een combinatie en is het afhankelijk van de situatie waar je in zit. Misschien speelt er op je werk iets anders, dan wanneer je onder familie of vrienden bent.

Schrijf maar eens op, hoe je keuzeproces werkt in de verschillende situaties waar jij je in bevindt. Hier inzicht in krijgen is al een belangrijke eerste stap. Vervolgens schrijf je eens op wat je in jouw ogen het meest belemmert met het maken van een keuze. Als je dit helder heb, dan ga je de volgende keer als je een keuze moet maken eens bij jezelf na: wat wordt mijn keuze wanneer ik rekening houdt met de belemmerende factor en wat wordt mijn keuze als ik het aan mezelf vraag? En ga dan eens de keuze maken die jíj wilt! Veel succes!