Hooggevoeligheid - is helemaal zo gek nog niet

12-02-2023

Als je hooggevoelig bent, voel je je vaak anders. Je voelt je onbegrepen, omdat je eerder dingen ziet of aanvoelt dan een ander. Als je dat vervolgens zegt, dan wordt dat niet herkend door anderen. Dat kan al op jonge leeftijd zorgen voor verwarring, maar ook een gevoel van eenzaamheid geven. Je gaat aan jezelf twijfelen en je aanpassen. Nou, ik ben hier om te vertellen dat je het wel goed ziet en dat je helemaal niet zo gek of raar bent als je zelf denkt. En dat je je al helemaal niet hoeft aan te passen, want jij bent namelijk uniek.

Eerst even naar de theorie: wat is hooggevoeligheid nu precies? Hoogsensitiviteit, of hooggevoeligheid, wil zeggen dat je geboren bent met een ander brein en dat je een gevoelig zenuwstelsel hebt. Hierdoor ben je gevoelig voor zintuiglijke en emotionele prikkels, je verwerkt deze prikkels diepgaand en je hebt hersteltijd nodig. Dus simpel gezegd: jij zit ook iets anders in elkaar. Je bent niet beter, maar ook niet minder dan een ander. Als je hooggevoelig bent, dan zul je dat al snel als een last ervaren. Want je bent sneller moe dan iemand anders, je bent perfectionistisch en gaat bijvoorbeeld al snel je eigen grenzen over. Maar ik wil je nu uitnodigen om te ontdekken waar je kracht ligt. Want hooggevoeligheid kan ook echt een kracht zijn en dat wordt vaak niet zo gezien of ervaren.

Ik zag mijn gevoeligheid altijd als zwak, helemaal toen ik in het bedrijfsleven ging werken. Daar ervaarde ik het echt als last, zoveel wat ik 'oppikte' en waar ik niets mee kon. Totdat ik anderen ging coachen, het was net alsof ik mezelf toen meer kon omarmen. Want het werd me opeens helder: ahh... hier ligt mijn kracht en dat komt juist door mijn hooggevoeligheid en zo kan ik het inzetten. Ik ging opeens met een heel andere blik naar mezelf kijken. En dát lieve lezer, dat gun ik jou ook. De realisatie dat jij een bijdrage kunt leveren en dat het dus helemaal nog zo gek niet is, die hooggevoeligheid.