Hooggevoeligheid is geen last, maar juist jouw unieke kracht

31-10-2022

Als jongere kom je al behoorlijk wat uitdagingen tegen, je moet je staande houden in een wereld waar er veel van je verwacht wordt. Maar wat nu als je als jongere hooggevoelig bent en last hebt van die gevoeligheid? Dan is het in elk geval goed om te weten dat je er iets aan kunt doen en dat je niet de enige bent die dat ervaart.

Als hooggevoelige jongere kun je je nog wel eens anders voelen. Je hebt namelijk bepaalde kwaliteiten die niet iedereen heeft. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde zaken goed aanvoelen of doorzien. Als je dat dan uitspreekt en je wordt daarin niet herkend of erkent, dan kan dat invloed hebben op je zelfvertrouwen en maken dat je aan jezelf gaat twijfelen.

Vaak is je zelfbeeld al niet heel best als je hooggevoelig bent. Doordat je goed kunt reflecteren, ben je kritisch op jezelf. Ook voel je sneller aan wanneer je niet voldoet aan de verwachtingen van anderen en als je niet aan de verwachtingen van een ander voldoet heb je daar last van.

Maar wat kun je dan doen als jongere om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van bovenstaande?

Allereerst is het misschien interessant om te kijken of je daadwerkelijk hooggevoelig bent. Een bekende onderzoekster 'Elaine Aron' heeft een onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid en daar is een vragenlijst uit naar voren gekomen. Dus twijfel je nog of je wel of niet hooggevoelig bent, google dan eens op deze vragenlijst. 

Het is goed om je te realiseren, dat het meer voelen, eigenlijk een uniek talent is. Als jij leert hoe je het kunt inzetten en gebruiken, kun je het langzamerhand steeds meer als een kracht ervaren in plaats van dat je het als last ziet. Het maakt je zeker niet beter, maar ook niet minder dan de ander. Iedereen heeft zijn of haar unieke talenten en die van jou is meer voelen of juist zaken goed kunnen doorzien. Het is eigenlijk een superpower. En als je weet wat jouw talent is, kun je leren hoe je anderen daar meer in mee kunt nemen, zodat jij niet iedere keer het deksel op je neus krijgt. 

Soms is het goed om als hooggevoelige jongere bepaalde situaties te mijden. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor lawaai of licht, dan is het niet verstandig om drukke menigten op te zoeken of naar een discotheek te gaan. Maar goed, je bent jong en je wilt ook leuke dingen doen met je vrienden, dat betekent dat je bewuste keuzes kunt maken. Kies wat je belangrijk genoeg vindt om eventueel van bij te moeten komen. Plan dan vervolgens een herstelmoment of dag in om ervan te herstellen. Want als hooggevoelige jongere zul je je wat vaker moeten opladen dan een ander. Ook kun je leren om te mediteren, zodat niet alle prikkels zo heftig bij je binnenkomen.

Tot slot is het belangrijk dat je leert om op jezelf te vertrouwen. Als je zelfbeeld afhankelijk is van wat anderen van je denken of vinden, dan plaats je eigenlijk jouw eigen waarde in de handen van iemand anders en daar hoort het niet te liggen. Het is belangrijk dat je leert om op jezelf te vertrouwen en jezelf goed te leren kennen en te waarderen. Dan zal je zelfvertrouwen stapje voor stapje groeien en dat is precies de bedoeling!