Hoe goede voornemens wél kunnen slagen

03-01-2022

Het is januari en dat is het moment om te beginnen met goede voornemens. De realiteit is echter dat veel mensen het één maand, hooguit twee volhouden en dan vervolgens weer terugvallen in oude patronen.

Wat kun je doen om je voornemens wel te laten slagen?

  • Plottwist; start niet in januari. We zitten nog in de winterperiode, het is koud, donker en eigenlijk de beste tijd om bij jezelf te onderzoeken: wat wil ik? wat heb ik nodig? Het is veel natuurlijker om in de lente te starten. Dat is de tijd wanneer alles weer tot bloei komt.
  • Noem het geen goed voornemen, maar noem het doelen of intenties. Goede voornemens voelen beperkend, maar als je jezelf een doel stelt of een intentie zet voor 2022 dan geef je er direct een positieve lading aan.
  • Gebruik de komende maanden om te kijken wat er bij jou speelt. Waarom heb je die sigaretten of alcohol nodig of waarom lukt het afvallen niet? Wat speelt er bij je wat je wilt verdoven of niet wilt zien? Pak het onderliggend probleem aan, want grote kans dat je het dan opeens niet meer nodig hebt of dat het afvallen veel makkelijker gaat. Echt waar!
  • Hou het realistisch. Veel mensen haken af doordat de doelen die ze stellen niet realistisch zijn. Dan is het doel zo onrealistisch, dat je eigenlijk wel weet dat je het niet gaat halen en er daardoor maar niet aan begint.

Het is altijd goed om na te denken wat je wilt bereiken of wat je doelen of intenties zijn. Het gaat erom dat je met bewustzijn leeft en niet op de automatische piloot. Het is ook belangrijk om je eigen patronen te (her)kennen, zodat je daar mee aan de slag kunt gaan. Dus; gebruik de komende maanden voor wat zelfonderzoek en ga er in de loop van het jaar mee aan de slag!