Een nieuw stekkie (deel 1)

02-02-2023

Twee weken geleden was het eindelijk zo ver, de laatste spullen kwamen naar ons plekje in Harfsen. Het was het moment waarvan we vorig jaar in juni (toen we het huis kochten) nog dachten dat het in september 2022 zou zijn. Maar toen wisten we nog niet wat er allemaal mis kon gaan tijdens een verbouwing. Van bouwvakkers die het plafond in de slaapkamer scheef afwerken tot een half gestorte betonvloer in de woonkamer. Van een aannemer die er met een groot deel van ons bouwbudget vandoor is gegaan tot professionals die niet op kwamen dagen. Ik geloof dat we alle scenario's voorbij hebben zien komen.

Er waren echt momenten dat ik het echt niet meer zag zitten, handen in het haar en tranen met tuiten. Maar het is gelukt, we hebben volgehouden, doorgezet, niet opgegeven en het resultaat is prachtig. Maar wat zou ik nu als coach anderen adviseren? Het eerste wat in mij opkomt: doe het niet! Koop een huis wat af is en waar je minder risico loopt. Maar goed, als je net zoals ik een romantisch beeld van je eigen plek creëren en je wilt er toch mee bezig, dan adviseer ik je het volgende:

  • Blijf bij je gevoel. Vertrouw op je intuïtie gedurende het proces. Als jij het idee hebt dat het niet klopt, vertrouw er dan maar op dat het niet klopt. Al heeft de aannemer nog zo'n aannemelijk verhaal, blijf bij je jezelf.
  • Doe niets overhaast. Neem de tijd voor een keuze van een aannemer, laat je niet opjagen door jezelf, door anderen, stijgende bouwmaterialen, tekorten. Kies je eigen pad.
  • Blijf communiceren met je partner. Blijf rustig en leg je standpunt uit. Er gaan momenten komen dat jullie het anders zien. Doe niets op eigen houtje en blijf standvastig als een duo.
  • Gun jezelf rust en ruimte. Ik kon het heel slecht loslaten, ik voelde echt de druk en ook de behoefte aan controle. Maar gun het jezelf om er uit te stappen en echt even op te laden. Hierdoor blijft het leuker en minder zwaar.
  • Hou vertrouwen. Zie ook wat het jullie brengt en blijf vertrouwen houden in een goede afloop.

Als wij het van tevoren hadden geweten, dan geloof ik niet dat wij het opnieuw zouden doen. Maar wij hebben nu wel een heerlijk plekje én wij hebben ervan geleerd én we kunnen ook zien wat het ons wél gebracht heeft. Wij hebben nog 1 uitdaging te slechten en dat is dat wij nog steeds een meterkast in het midden van de woonkamer hebben staan...

Wordt vervolgd...