Een drukke decembermaand – een uitdaging voor mensen die hooggevoelig zijn

20-12-2022

We zitten in december, vaak een drukke maand. Sinterklaas is geweest, kerst komt eraan en ook hebben we veel sociale activiteiten. Denk aan de kerstborrel, de kerstboom ophalen, je huis versieren en inkopen doen.

Al met al best een uitdaging als je gevoelig bent, want alleen al van knipperende lichtjes, kerstmuziek of een drukke middag in de stad, kun je behoorlijk last hebben. Daarom hierbij een aantal praktische tips, zodat jij wat minder belast de feestdagen door kunt komen.

· Pak je momenten

Je ontkomt er soms niet aan om bijvoorbeeld inkopen te moeten doen, maar kies wel je zoveel mogelijk een moment dat dit het meest prettig is voor jou. Ga shoppen als je merkt dat jij lekker in je vel zit, maar kijk ook eens naar het tijdstip waarop je inkopen gaat doen. Zo is inkopen doen doordeweeks vaak een stuk rustiger en als je toch in het weekend moet ga dan zo vroeg mogelijk of aan het einde van de middag, zodat je zo min mogelijk overprikkeld wordt. Maar ook heel belangrijk: pak daarna ook even je rust, zodat je ook even kunt bijkomen van alles.

· Plan niet te veel

Een valkuil van hsp-ers is om te veel te doen en om maar door te gaan. Helemaal in zo'n drukke december maand loop je het risico om te weinig rust te pakken.

Dus plan bewust je me-time en als het niet goed voelt.. dan is nee-zeggen zeker een optie.

· Laat je perfectionisme los

Veel hooggevoelige personen zijn perfectionistisch. Je voelt 'm al aankomen, dat is met name in deze maand een behoorlijke valkuil. Als jij wilt dat alles perfect is en als je de lat heel hoog legt, heb je sneller het risico om jezelf voorbij te lopen en te veel willen doen.

  • Zorg voor een bescherming
    Als hsp-er heb je antennes die gericht zijn op de ander. Dan kun je je voorstellen hoeveel belasting dat kan geven in zo'n drukke maand als dit. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te kunnen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan wortels uit je voeten of een beschermende gouden bol.

Wees vooral niet te hard voor jezelf als je merkt dat je even over je grenzen bent gegaan en geniet vooral van de mooie momenten samen.

Fijne feestdagen!