Alles wat zich ontwikkelt, groeit

27-09-2023

Persoonlijke groei is een thema wat ik momenteel veel tegenkom in mijn gesprekken. Het is een onderwerp dat mij heel erg aanspreekt, want ik zie het hele leven als ontwikkelen en groeien.

Ik ben er vanaf overtuigd dat je als ziel hier op aarde bent gekomen met een doel, een missie en dat je ook zeker lessen te leren hebt. Ik ben ervan overtuigd dat de lessen ook nooit ophouden in dit leven, zelfs niet als ik straks een oude dame ben.

Ik zie groeien als een cyclisch proces. Zo heb je een periode van hard werken, de stukken aanpakken waar je doorheen wilt. Deze periode kan echt zwaar en confronterend zijn. Bij deze periode horen de momenten dat je je afvraagt of je er wel doorheen gaat komen en waarom je toch iedere keer dezelfde fouten maakt. Dit is ook de fase van het bewust-onbekwaam zijn, je weet dat het anders kan, maar toch lukt het niet en nu zie je het ook nog eens en dat maakt het des te pijnlijker.

Wanneer je niet opgeeft en doorzet dan wordt het op een gegeven moment beter en dan ontstaat er een blijvende verandering. Dan zeggen mensen tegen je: 'wat zie je er goed uit of wat straal je!' Omdat er iets bij jou verandert is! Jij straalt meer rust of zelfvertrouwen uit. Misschien heb jij zelf niet eens doorgehad dat jij verandert bent, maar anderen zien het wel.

Als je dit punt hebt bereikt, dan mag je ook echt even bijkomen, uitrusten en ook ervan genieten. Je mag terugkijken op de weg die je hebt afgelegd en trots op jezelf zijn. Het kan zelfs gebeuren dat je wat onrustig wordt, als je er eenmaal bent. Dat je tegen jezelf gaat zeggen; 'ok, ik ben er! .. en nu dan??' Laat dat ook even rusten en sudderen en dan ga je ontdekken wat je mist en waar je nu behoefte aan hebt en dan begint heel waarschijnlijk weer een nieuwe cyclus. En het mooie is dat je nu beter weet wat je kunt verwachten, dus het wordt niet makkelijker, maar wel anders!

Dus blijf leren en jezelf ontwikkelen, want daarom zijn we tenslotte hier!