Afscheids-ritueel voor de decembermaand

20-12-2022

Het is december en dat is een drukke maand. De voorbereidingen rondom kerst en sinterklaas kunnen nogal eens overweldigend zijn. Ook is het een mooie maand om eens uit je actie-modus te stappen en om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wat heeft 2022 je gebracht? Wat heb je geleerd? Welke lessen neem je mee het nieuwe jaar in en waar wil je mee doorgaan?

Ik ben dol op rituelen en met name in deze donkere maanden brand ik regelmatig een kaarsje of breng ik op mijn eigen manier wat magie in mijn leven. Zo sta ik de deur af te nemen met muntwater of blaas ik wat kaneel de ruimte in. Mijn vriend moet er altijd hartelijk om lachen, maar voor mij werkt het.

Een mooi ritueel om te doen in december is om het afgelopen jaar eens door te nemen en eens te voelen bij jezelf wat je mee zou willen nemen en wat je wilt loslaten. Je kunt dit doen bij volle maan, je zou ook 21 december kunnen kiezen, omdat dan de zon weer in kracht en warmte toeneemt en dit de start is van de winterzonnewende of voor de meer praktische mensen onder ons, gewoon wanneer je tijd hebt.

Hoe werkt het ritueel?

Je pak pen, 1 groot vel papier, post-its en vuur. En je zorgt voor een veilige plek waar je papieren kunt verbranden, bij voorkeur buiten.

Welke vragen kun je jezelf stellen?
- Wat heb ik bereikt in 2022? Neem hier de tijd voor, want deze is belangrijk voor de positieve energie en schrijf wat je hebt bereikt op losse papiertjes of post-its.
- Wat is er gebeurt in 2022 en ben ik niet blij mee? Pak het grote vel papier en schrijf alles van je af wat hier naar boven komt. Vervolgens maak je er een top 10 van, die je op losse post-its noteert.
- Wat neem je mee 2023 in? Zijn er bepaald wensen die je wilt realiseren in 2023 of zijn er ontwikkelingen die je door wilt zetten 2023 in, schrijf die dan ook op losse papiertjes of post-its.

  • Voor de punten die je hebt bereikt in 2022, spreek je je dankbaarheid uit. Alle punten specifiek ga je langs en je voelt wat het je heeft gebracht en je spreekt bij één voor je één je dankbaarheid uit. Je kunt deze met je dankbaarheid verbranden en dan ook echt met de rook je dankbaarheid omhoog sturen naar het universum.
  • De punten waar je niet blij mee bent, die pak je er nog even bij. De top 10 die je gemaakt hebt en kies er vervolgens 5 uit die het zwaarst wegen. Voel ook echt het gewicht van deze punten en waar het je blokkeert. Vervolgens verbrand je deze 5 heel bewust.
  • Tot slot, wat neem je mee 2023 in. Maak deze wensen mooi, met glitters, versier ze of maak er een mooie tekening omheen. Ook deze verbrand je heel bewust en als je deze verbrand spreek jij je wensen uit richting het universum.

Je kunt hier echt lekker de tijd voor nemen, met hapjes en wat drinken of het gewoon op je eigen manier doen. Ook kun je het bijvoorbeeld samen met een vriendin of een partner doen, het is een mooie manier om je met iemand te verbinden.

Ik wens je veel plezier met het ritueel en ik ben elk geval benieuwd wat 2023 gaat brengen! Jij ook?