Rituelen

27-12-2021

Wat ik mooi vind aan het sjamanisme is dat het veel rituelen bevat. Rituelen die wij inmiddels kwijtgeraakt zijn, maar die erg waardevol kunnen zijn in je leven.

Het is december en dat is een maand om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. 2021 was opnieuw voor veel mensen een bewogen jaar. Corona heeft opnieuw een stempel op het jaar gedrukt. Vraag jezelf eens af hoe het afgelopen jaar voor jou was. Waar ben je trots op? Wat heb je ervan geleerd? En waar wil je afscheid van nemen?

Een mooi ritueel om te doen op oudejaarsavond is om het afgelopen jaar eens door te nemen. Dat kun je voor jezelf doen, maar natuurlijk ook samen. Schrijf eens op losse papiertjes op waar je afscheid van wilt nemen en vervolgens verbrand je bewust die papiertjes. Doe dat met liefde en zachtheid naar jezelf toe. Door bewust afscheid te nemen van het oude, maak je ruimte voor een nieuwe cirkel en kun je nieuwe ervaringen op doen.

Schrijf dan ook eens op wat je mee wilt nemen 2022 in. Die stop je in een envelop en gedurende het jaar kijk je er eens naar en vraag je jezelf af of je nog op koers ligt, of dat je toch iets anders moet gaan doen.

Ik ben elk geval benieuwd wat 2022 gaat brengen! Jij ook?