Mediteren? Dat is toch niets voor mij?!

03-07-2021

Bij mediteren denken we al snel aan zweverige praktijken en strakke leggings. Wij denken ook al snel 'daar heb ik geen tijd voor, dat kan ik niet of dat is niets voor mij'. Dan moet ik grinniken.. want het is heel herkenbaar. Als iemand mij vroeger had verteld dat ik iedere ochtend zou mediteren, dan had ik die persoon denk ik meewarig aangekeken. Maar ik moet nu eerlijk zeggen, ik vind het heerlijk en het past heel goed bij mij. Het is een goed begin om je dag bewuster en gegronder in te gaan en daarom leer ik mijn cliƫnten ook om te mediteren.

En dat hoeft echt geen meditatie van een half uur te zijn en laat je ook niet van de wijs brengen door het woord 'meditatie'. Het gaat er met name dat je met je aandacht naar binnen keert en dat je tot rust komt. Soms is meditatie een groot woord, voor iets wat eigenlijk niet zo heel moeilijk is. Begin daarom vooral klein. Je zult vooral de eerste keren merken dat er allerlei gedachten opkomen, maar veroordeel jezelf daar niet om, laat ze gaan en keer vervolgens weer naar binnen.

Discipline is wel belangrijk, om echt resultaten te boeken, is het wel van belang om iedere dag te gaan zitten en daar ook wel echt even de tijd voor te nemen. Dat was met name voor mijzelf in het begin de grootste valkuil, ik dacht dat ik het 's ochtends wel even snel onder de douche kon doen. Even mijn aandacht laten zakken en weer door. Dat bleek dit dus niet zo goed te werken en ik kwam pas achter het effect toen ik iedere ochtend ging zitten.

Dus zoek een lekker plekje op en ga ervoor.