Het medicijnwiel

18-09-2022

Hoe werkt het en hoe kan het jou helpen?

In het eerste gesprek met een client doe ik altijd een reading. Met een reading kom je tot onder de oppervlakte van wat er bij iemand speelt. Een onderdeel van die reading is het gebruik van het medicijnwiel, een krachtige tool vanuit het sjamanisme.

Al vele duizenden jaren maken Sjamanen en andere natuurvolkeren gebruik van het medicijnwiel. Het medicijnwiel is een cirkel met stenen, waarbij elke steen staat voor een fase in jouw leven. Ook zijn de 4 elementen en de 4 windrichtingen in de cirkel vertegenwoordigt.

Je kunt een klein medicijnwiel hebben zoals ik, maar je kunt ook een medicijnwiel neerleggen in je tuin. Iedere steen staat voor een ander punt in jouw leven en welke ontwikkelingen maar ook blokkades er op dit moment bij je spelen en waar je dus aan kunt gaan werken. Het kan je dus waardevolle inzichten geven en ook dichterbij je jezelf brengen.

In de Westerse wereld leren wij dat het leven lineair is en we willen graag een stijgende lijn zien. Want we willen succesvol zijn, we willen groeien en daar het liefst zo min mogelijk moeite voor doen. Zo werkt het volgens het sjamanisme niet; volgens de Indianen is het leven circulair en ben je hier ook echt om lessen te leren; als je een les hebt geleerd ga je door naar het volgende punt in de cirkel. Is een cirkel afgerond dan start er een nieuwe cirkel.

Voor de indiaan heeft het woord Medicijn een heel andere betekenis dan die van de westerse wereld. Het betekent een krachtige energie waar je onbeperkt gebruik van kunt maken, het betekent ook hogere kennis en wijsheid. Dus het medicijnwiel kun je omschrijven als de cirkel van kennis die kracht geeft en alles omvattend is.